Poljokanov park

Poljokanov park u Banjoj Luci vjerovatno zbog svoje lokacije nije postigao popularnost kao Park Petar Kočić ili Park Mladen Stojanović. Park se nalazi iznad Mahdibegija džamije između Centra grada i Šehera (danas poznat kao Srpske toplice), u blizini firme Kosmos.

Ovaj park je dobio ime po Đorđu Poljokanu, poznatom dobrotvoru i industrijalcu iz Banje Luke. Đorđe Poljokan je bio značajna ličnost u 19. vijeku, poznat po svojim doprinosima razvoju grada kroz razne donacije i inicijative, a koje su imale za cilj unapređenje urbanog života i infrastrukture Banja Luke.

Tokom svoje istorije, park je prolazio kroz različite faze i promjene. U prošlosti je bio poznat po svojoj uređenosti, cvjetnim alejama te je bio popularno mjesto okupljanja mladih banjalučana.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1944. godine na prostoru parka bila je partizanska bolnica. Dokumenata o postojanju partizanske bolnice nismo pronašli, ali iz razgovora sa nekim banjalučanima najverovatnije je bilo riječ o privremenoj bolnici tokom pokušaja oslobađanja Banja Luke 1944. godine. Ovaj zanimljivi podatak dobili smo od Agnes Rakočević koja je u toj partizanskoj bolnici rođena.

Nakon Drugog svjetskog rata Poljokanov park je tokom omladinske radne akcije u Banjoj Luci 1970-ih godina služio kao kamp za omladince koji su učestvovali u tim akcijama, pružajući im prostor za odmor i rekreaciju nakon napornih radnih dana. U radne akcije bio je uključen veliki broj mladih ljudi iz cijele socijalističke Jugoslavije, koji su došli da rade na različitim projektima u duhu solidarnosti i zajedničkog doprinosa razvoju zemlje.

Danas se Poljokanov park suočava s različitim izazovima. Neki dijelovi parka su zapušteni i potrebna im je temeljita obnova. Urbanizacija također nosi svoj danak, pa je ovaj park sve manji.
Međutim, park i dalje ostaje važno mjesto za odmor i rekreaciju, te simbol banjalučke kulturne i prirodne baštine zbog čega se treba nadati da će gradske vlasti nešto uraditi na revitalizaciji parka kako bi mu se vratio nekadašnji sjaj i značaj za građane Banja Luke.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn