Partneri

Udruženje građana “Oštra Nula” je organizacija koja se zalaže za aktivno građanstvo i ljudskaprava kroz djelovanje u oblastima socijalne pravde i kulture sjećanja. Zato: slavimo građansku hrabrost, upozoravamo na ignoranciju i pasivnost, osuđujemo sve zločine, sjećamo se svih žrtava.

“Oštra Nula” je nevladina, neprofitna organizacija otvorenog tipa. Nastala je kao neformalna grupa građana u decembru 2009. godine kao rekacija na neopravdana poskupljenja životnih namirnica i komunalnih usluga.

Udruženje je formalno registrovano u decembru 2010. godine i od tada djeluje kao Udruženje građana Oštra Nula. U udruženju se radi na dobrovoljnoj bazi a članstvo je otvoreno za sve koji su zainteresovani. Oštru Nulu čine njena uprava i njeni članovi/volonteri.

Forum Ziviler Friedensdienst e. V. – forumZFD (Forum civilna mirovna služba) je njemačka organizacija koja je osnovana 1996. godine.

Ona obučava i šalje mirovne stručnjake u konfliktne regije gdje rade zajedno sa lokalnim partnerima u cilju promoviranja mirnog suživota i nenasilnog rješavanja konflikata.

Na Zapadnom Balkanu fokus je na projektima u oblasti suočavanja sa prošlošću, kulture sjećanja i mirovnog obrazovanja. To uključuje podršku civilnom društvu i jačanje kapaciteta medija u cilju konstruktivnijeg pristupa suočavanju sa prošlošću.

forumZFD smatra da je regionalni pristup vrlo važan za proces suočavanja sa prošlošću i  pomirenja na Zapadnom Balkanu, te zbog toga aktivno i blisko sarađujemo sa lokalnim partnerima na nacionalnom i regionalnom nivou.

Banjalučki socijalni centar zalaže se za politke jednakosti i javno te zajedničko dobro u poslijeratnoj i postsocijalističkoj Bosni i Hercegovini.

Politike jednakosti uključuju sve koji su danas nejednaki, kako otpušteni/e radnici/ce tako i etničke, odnosno rodne manjine/većine, a javno dobro materijalne zaostavštine poput škola, igrališta, parkova i fabrika ali i nematerijalne tekovine poput socio-kulturnog nasljeđa i sjećanja što uključuje kulture i politike sjećanja, jer snažno nastojimo da se sjećanja otrgnu od savremenog prebrisavanja.