Hotel Palas

Hotel Palas, koji se nalazi na glavnom banjalučkom trgu, simbol je grada na Vrbasu. Stara zgrada Hotela Palas zaštičena je kao nacionalna kulturna baština. Ovaj hotel izgrađen je 1933. godine, za vrijeme manadata prvog bana Vrbaske banovine Stvetislava Tise Milosavljevića. Izgrađen je na mjestu gdje se nalazila Šehova džamija. Ova džamija poznatra i kao Sijamija izgrađena je 1580. godine, a srušena je 1931. godine. Kao spomen na Šehovu džamiju na vrhu vakufskog hotela Palas postavljen je minaret. Prvi vlasnik Hotela palas bio je Medžlis islamske zajednice Banja Luka. Projektant hotela bio je Dionis Sunko, arhitekt iz Zagreba.

Posjetioci su na raspolaganju imali kafanu, pivnicu, restoran, dvije zasebne dvorane, kinodvoranu s preko 400 pokretnih sjedišta, 60 spavaćih soba, dizalo, javno kupalište, terasu za sunčanje i garažu. Slabo je poznata činjenica da je Palas zimi, kad nije bilo turista, postajao činovnički hotel. Po vrlo povoljnim cijenama činovnici su iznajmljivali sobe.

Nakon Drugog svjetskog rata  hotel Palas je postao društveno vlasništvo. U banjalučkom potresu 1969. godine hotel je bio teško oštećen. Srušene su sve sobe osim jedne broj 113. Ključ ove sobe kao suvenim predate je Josipu Brozu Titu tokom njegovec posjete porušenoj Banjaluci.

Hotel je nakon zemljotresa obnovljen, a 1985 godine počela je i njegova dogradnja. Planirana je izgradnja novih soba, velikih salona sa raznim ugostiteljskim sadržajem, novi restoran, kafe barovi i banketne dvorane. Predviđeni su i prostori za prodavnice, suvenirnice, frizerske salone, kao i turističku agenciju Putnik čije se ime još nalazi na zidu starog hotela. Tako je Palas trebao biti proširen sa 180 ležajeva na 600, ali gradnja je stala.

Bio je značajno kulturno mjesto u gradu, u kojem su se održavale kako su to banjalučani voljeli reči žive svirke.

Tu je kažu svoju karijeru počeo i Predrag Gojković Cune. Kako Banja Luka nije imala mnogo hotela u ovom hotelu odsjedale su mnoge sportske ekipe. FK Anderleht, kada je FK Borac bio učesnik Kupa pobjednika Kupova.

Stariji banjalučani sjetiće se  da je u Hotelu Palas radio i sjajan barme Emerik Dragojević, koji je volio reči “Rođen sam u Veloj Luci, a živim u Banjaluci”.

Nakon rata u procesu privatizacije i Hotel Palas će iz društvenog vlasništva preći u private ruke, a kupila ga je firma Zepter. Danas još posluje stari dio Palasa, a ovaj dograđeni iz 1985. godine je srušen. 2021. godine najavljena je izgradnja novog dijela hotela koji će biti visok 100 metara. U sklopu objekta biće tržni centar, kongresna sala, fitness centar i brojni drugi sadržaji. Izgradnja će koštati oko 150 miliona KM.

Facebook
Twitter
LinkedIn