Aero klub ”Rudi Čajavec”

Osnovan je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a ime je dobio po slavnom partizanskom pilotu Rudi Čajavecu. Jedni tvrde da je Klub sa radom počeo 1946. godine, dok drugi kažu da je to bila 1948. godina. Klub je imao četiri sekcije: jedriličarstvo, padobranstvo, modelarstvo i sekciju motornog letjenja. Banjalučki pilot i novinar Željo Šarić bio je sekretar kluba 1978. godine.

Banjalučki modelar i član kluba Mirko Bjelajac, bio je prvak Jugoslavije u kategoriji sobnih modela 1962. godine, a zapažene rezultate postizao je sa reprezentacijom na evropskim prvenstvima modelara.

Član Aero kluba RČ bio je i padobranac Viktor Kupljenik koji je u svojoj karijeri imao 6134 skoka. Kao član reprezentacije Jugoslavije 1970. godine osvojio je srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u Bledu. Pored njega, član ovog kluba, banjalučanin Ivo Čavar bio je prvak Jugoslavije kao pilot i jedriličar. Tokom svog rada Klub je organizovao Kup prvih partizanskih pilota, jer je upravo Rudi Čajavec sa banjalučkog aerodroma Zalužani 23. maja 1942. godine sa avionom Brege 19 prebjegao u partizane.

Banjalučanin Ljubomir Pranić proslijedio nam je fotografiju Nevenke Nene Ličine, prve žene padobranke koja je skočila iznad Banja Luke. Za ovaj skok je vezana i zanimljiva priča. Pilot aviona dvokrilca PO-2, Radomir Bujić, sjedio je u pilotskom sjedalu iza Nene, dok je Nena, kako bi se popela na krilo aviona i s njega skočila, sjedila naprijed.

Interesantno je da je uprava kluba prvobitno bila u Plavom podrumu preko puta Hotela Palas u zgradi gdje se sada nalazi zlatara i Turistička organizacija grada Banja Luka.

Jedan od predsjednika Aero kluba bio je Ćamil Đevenica. Bio je učesnik NOB-a i penzionisani pukovnik.

Zgrada u kojoj se nalazio klub bila je ustaška postaja tokom Drugog svjetskog rata. Na spomen ploči, koja još uvijek postoji, piše da su banjalučki revolucionari komunisti, Milan Radman, Jozo Nemec, Ante Marinić, Ivica David i Zvonko Odić 1941. godine pobjegli iz ove zgrade pokupivši oružje.

Nakon rata 90-ih Aero klub ”Rudi Čajavec” je promijenio ime pa se sada zove Sveti Ilija, a zgrada je trenutno u ruiniranom stanju.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn